dilluns, 24 de maig del 2010

Sin pan y sin palabras

Aquest és un llibre d’un artista cubà que es diu Raúl Rivero i que escriu i parla de la situació que viu des de fa més de mig segle el seu país. Per dotar de major importància el seu treball podem trobar un pròleg de Eliseo Alberto.

Raúl Rivero és un famós escriptor cubà que durant la seva trajectòria ha tret a la llum diversos llibres de poesia i és un ferm defensor de la llibertat d’expressió, dret del qual els cubans han estat exclosos des de fa molt de temps. L’any 2003 va ser condemnat a vint anys de presó per demanar al govern de Fidel Castro reformes i espais per a tots a través de La Carta dels 10.

Des de llavors, Raúl Rivero va anar escrivint els diferents pensaments que tenia, tot i que a la presó de Ciego de Ávila a Cuba les condicions a les quals està sotmès són bastant precàries i, en moltes ocasions, se li ha estat negada la possibilitat de tenir paper i llapis per tal que no pugui expressar els seus pensaments. Cal recordar que durant el règim castrista tenir segons quines opinions i, expressar-les en veu alta, era penat amb el càstig de la presó.

Al llarg del llibre trobem casos i exemples del què està patint la gent cubana, sobretot els periodistes, per expressar i reclamar el què volen i/o necessiten. És important destacar la manera amb la qual Rivero defensa els seus ideals i tira una llança a favor de la llibertat a Cuba. Un clar exemple el trobem en un dels capítols en el qual ens explica com un periodista és arrestat per la policia per anar a cobrir un robatori i assassinat de tres vaques. La sorpresa del periodista és que al moment d’arribar allà la policia ja l’estava esperant per carregar-li el mort. Explica com els policies no es dignen a buscar els culpables reals del delicte, sinó que directament culpen al periodista perquè és ell qui farà que la gent sàpiga que allò ha passat.

Un punt important del llibre és que Rivero mostra molt clarament els seus ideals i posa exemples molt clars en els quals el govern cubà queda retratat de mala manera. Un govern que durant cinquanta anys ha privat de la llibertat d’expressió a tot aquell qui no era adepta al règim de Fidel Castro.

En aquest sentit, Rivero es queixa de forma encertada que la cultura i tot el llegat cultural que ha sorgit a Cuba durant tot aquest temps, ha estat en va i que en moltes ocasions no serà recordat per culpa de la dictadura.

Expressat en petits capítols de no més de dues o tres pàgines, Rivero acaba expressant molt bé el què significa el nom del llibre, “Sin pan y sin palabras”. Si bé és veritat que al principi és una mica enrevessat, el còmput global del llibre deixa clar el significat del seu títol. Explicant petites històries del règim castrista lligades amb el món del periodisme, però alhora amb la cultura i el país cubà, dóna a entendre que “sin pan” es refereix a la situació de misèria de la gran majoria del país i que “sin palabras”, fa referència a la constant amputació de la llibertat d’expressió de tots aquells agosarats que s’atrevien a dir el què pensaven, sense expressar res més lluny de la realitat, però que no ha estat permès a Cuba per ordres del govern.

Amb aquest llibre Rivero intenta expressar tot allò que durant molts anys li han negat i és per això que al final del llibre explica el cas en el qual el govern cubà culpa a 74 persones d’anar contra ells. Al principi del llibre en fa una petita pinzellada i a l’apèndix explica amb més concreció tot el què els va passar i com va acabar tot plegat.

Per últim, posar-li bona nota al llibre per la manera amb la qual explica el tema, d’una forma curta i gens pesada, que permet a qualsevol persona que desconeix el tema de Cuba arribar a entendre moltes coses i saber la situació amb la qual s’han trobat des de l’entrada del règim de Castro. En general és un llibre que es fa amè per la proximitat amb la que explica les històries. A més, el fet que siguin capítols tan curts dóna la sensació que té les idees molt clares i que no intenta embadocar la gent donant-li més voltes de les que són necessàries.







http://es.wikipedia.org/wiki/Ra%C3%BAl_Rivero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada