dimarts, 25 de maig del 2010

Nevada important a Sant Hipòlit de Voltregà

Fa tan sols un parell de mesos va succeir un fet que és més propi de la temporada nadalenca que no de principis de març quan ja gairebé arriba la primavera. El fet és que el 9 de març d’aquest mateix any va caure una nevada importantíssima que va durar gairebé dos dies.

El curiós del cas és que no era la primera vegada que queia la pols blanca al municipi osonenc en aquest curs 2009-2010, ja que a principis de desembre i durant la nit de reis va haver-hi dos intents fallits que l’únic que van provocar van ser problemes a les carreteres de la comarca.



La nit del vuit de març hi havia dues cares ben diferenciades: la dels pares esperant que aquelles petites volves de neu no anessin enlloc, i la dels nens resant perquè quan es llevessin trobessin els carrers plens de neu per no haver d’anar a l’escola i poder gaudir d’un dia més de festa. Finalment, els somnis dels infants es van imposar i tot Sant Hipòlit es va llevar empolsinada de cap a peus.



Si bé al matí les nevades eren importants, la neu no era tan perillosa a les carreteres i es podia circular amb precaució. Tot i això, totes les escoles i instituts del poble van decidir tancar les seves portes i el poble estava totalment ocupat de nens que corrien pels carrers tot fent guerres de neu o construint ninots.

Quan semblava que la cosa afluixaria i la nevada es quedaria amb petita precipitació de neu, el sol de migdia va esfumar-se i va començar a caure neu a dojo. Una nevada que recordava a la de l’any 1987 quan tota la comarca va quedar setiada en una de les nevades més grans que es recorden. Si els nens no n’havien tingut prou fins a l’hora de dinar, als volts del migdia una altra tanda de neu els va alegrar el dia. Una nevada que es va allargar fins a les set de la tarda.



Llavors, a mitja tarda, van aparèixer els primers atrevits que es van dedicar a voltar amb el cotxe desafiant les carreteres gelades. El resultat va ser l’esperat: la majoria d’aquells atrevits van acabar estampant-se contra faroles o parets i amb el cotxe fet un nyap.

Però si abans dèiem que totes les escoles i instituts havien tancat, no va ser així amb els bars que van veure com els seus negocis s’omplien de gom a gom. Gent que no podia anar a treballar o a estudiar i la única feina que tenien aquell dia era anar al bar a fer la partida de poker o passar-se quatre hores jugant al Risk amb els amics.

En aquest 9 de març no costava gaire trobar la gent més coneguda perquè hi havia dos punts neuràlgics en els quals la gent es dividia. La gran majoria de jovent es trobava al parc de la rampa realitzant una autèntica batalla campal que recollia gairebé cent cinquanta joves. D’aquests, molts van aprofitar per agafar els esquís o la taula d’snow i per un dia el seu poble per ells era la Molina. L’altra meitat es trobava instaurada a diferents bars del poble com podien ser La Puça, Cal Cintu o el Bar Nou.



Tot i que la nevada en sí va acabar el mateix dia 9 a les set de la tarda, el dia festiu es va allargar fins el dia deu i els instituts romandrien tancats tot i estar en plena època d’exàmens.

L’endemà tan sols quedava la tasca de neteja dels carrers que molts del veïns van realitzar amb les seves pròpies mans. El sol hi va ajudar perquè el dia deu les carreteres estaven ben netes i tan sols quedaven les borres gelades després d’una nit freda.

En definitiva, una nevada que va suposar dos dies de festa per a tots els joves i més d’un mal de cap a molts adults que els va suposar un dia menys de treball i un dia més de canalla a casa. Tot i l’espectacularitat de la nevada no va haver-hi altres inconvenients majors i la normalitat per la majoria es va recuperar el mateix dia deu.

En altres indrets de la comarca osonenca el panorama era força similar com es pot veure en el següent video en el qual surt la plaça major de Vic enfarinada per la neu:



Taradell...



Roda...



Per altra banda, aquesta no ha estat la nevada més important que hi ha hagut per Sant Hipòlit i les comarques barcelonines; l'any 1962 es va produïr una espectacular nevada que va paral·litzar Barcelona durant uns dies seguits:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada